Sunday, 31 July 2011

Bila Cinta Berputik. Adakah Dia Jodohku? - i luv islam-



alt
"Tiada terfikir,Terlintas Engkau akan tiba,
Membawa perangsang.
Tiada terfikir, Terlintas,Engkaukan membuka,
Sempadan perasaan.
Bunga kembang bertali hati, Bunga kembang di puncak akli"
Begitu indah cinta, membawa perasaan yang tidak dapat digambarkan dengan kata-kata. Akan tetapi diluah melalui boneka jasad serta lirikan mata, lidah kelu diam seketika, jantung berdegup pantas tidak mencemaskan tetapi indah.
Remaja pada awalan usia mereka merasakan diri mereka ingin dicintai dan ingin mencintai. Akhirnya mencari cinta. Cinta pada usia muda yang sering digelar cinta monyet.
Tidak kurang pula ketika mereka melangkah ke menara gading. Mitos memaksa mereka mencari pasangan sebelum mendaki anak tangga pentas konvokesyen, kononnya, menara gading tempat mencari pasangan hidup yang akan hidup bersama mereka selepas graduasi.
Akan tetapi, alangkah sedihnya cinta yang berputik dan berbunga-bunga akhirnya tewas, melebur membentuk luka yang pedih dan sakit. Sesak nafasnya!
Lebih teruk kesannya jika apabila mereka sedar (meskipun tidak mengakui atau tidak menunjuk) bahawa perjalanan kisah cinta mereka telah pun melangkaui batasan agama, bersentuhan, berkucupan, berkhalwat dan terlanjur. Malu dan kesal serta sedih kerana diri telah menjadi tidak suci dan kotor, akan tetapi orang yang bersama-sama untuk berkongsi kotor dan jijik tidak lagi bersama. Risau pula jika perbuatan mereka dikhabarkan.
Yang nyata dan pasti, kamu tidak terlepas dari pandangan Allah dan Allah mengetahui perbuatan kemungkaran kamu. Taubatlah!
Jika kamu merasakan dia jodohmu, adakah dia mengajak kamu kepada kebaikan lebih banyak daripada membawa kamu kepada kemungkaran?
Oleh sebab itu, saya ingin mengajak para adik-adik untuk berfikir sejenak apakah niat kita bercinta dan di mana kita mahukan ia berakhir? Terutamanya adik-adik yang bakal bergelar graduan.
Ketika cinta kamu berputik pada si dia dan kamu sendiri mengakui di dalam hati kamu bahawa kamu ada rasa sayang pada dia, dan hati kamu punya rasa cinta padanya, renung seketika, di mana kamu ingin meletakkan cinta Allah yang jauh lebih hebat dari dia.
Jika cinta Allah lebih kamu sayang, letaklah cinta Allah sebagai batasan pergaulan kamu.
Apabila kisah cinta mula melorot dari satu episod ke satu episod yang lain. Renung kembali apa salahnya kamu pada Allah dan apa ajarannya telah kamu ikuti?
Pada ketika itu, fikirlah adakah pernikahan yang kamu cari atau hanya suka-suka? Jika suka-suka, tiada cinta yang berharga dari kamu dan untuk kamu. Jika pernikahan yang kamu cari, maka tidak usahlah buang masa lagi. Dekatilah pernikahan kerana kamu perlu mencari keredhaan Allah.
Bersama keredhaan Allah, langkah-langkah kamu menghampiri pernikahan sangat mudah jadinya. Kadang-kala di luar jangkaan kamu. Namun, jika dugaan yang datang, tabahkan hati tetapkan niat kamu untuk mencapai keimanan yang lebih baik melalui pernikahan.
Kerapkan menunaikan solat sunat tahajjud dan istiqarah. Mohonlah ditunjukan jalan dan memastikan dialah jodoh kamu. Jika tidak diilhamkan bahawa dia adalah jodoh kamu, terima qada Allah, teruskan kehidupan dan persahabatan, serta carilah pasangan yang bakal menjawab istiqarah sebagai jodoh kamu.
Jauhi dari hati yang makin berbunga dan berputik cinta walhal kita sebenarnya jauh dari jodoh. Itu hanya melukakan hati yang sangat lembut ini.
Cinta sesama manusia tentu tidak setanding dengan cinta dari Allah S.W.T, tetapi, kerana cintakan Allah, kita mencintai manusia juga.

Saturday, 30 July 2011

: : tdo la mata : :


Ketulusan Hati Lyrics


Cintaku tak berdusta
Tak mengenal ingkar
Tak kenal nestapa
Cintaku hanya indah
Hanya bahagia untuk selamanya
Apa yg kurasakan ini
Persembahan untuk dirimu
Kau dengarkan kasihku
Mencintaimu tak mengenal waktu
tak mengenal puitis
hanya tulusnya hati
mencintaimu tak mengenal ragu
keyakinan hatiku hanya untuk dirimu
selalu
Cintaku tak berdusta
Tak mengenal ingkar
Tak kenal nestapa
[ Ketulusan Hati lyrics found on http://lyrics.my ]
Tak ada seribu janji
Hanya bahagia utk selamanya
Apa yg kurasakan ini
Persembahan utk dirimu
Kau dengarkan kasihku
Mencintaimu tak mengenal waktu
Tak mengenal puitis hanya tulusnya hati
Mencintai mu tak mengenal ragu
Keyakinan hatiku hanya untuk dirimu selalu
Apa yang kurasakan ini
Persembahan untuk dirimu
Kau dengarkan kasihku
oooo
Mencintaimu tak mengenal waktu
Tak mengenal puitis hanya tulusnya hati
Mencintaimu tak mengenal ragu
keyakinan hatiku hanya untuk dirimu selalu


sekian ..
selamat mlm..
wasalam~

Thursday, 28 July 2011

: : resepi ohsem : :

 pena dgr x cekodok terbang??
resepi yg nk share kali ni adalah cekodok terbang..
1st, 
cara2 nk buat..
mcm biasa kalo nk wat cekodok tepung biasa tu..
i) tepung gandum
ii) garam
iii) air, kalo umi sy, dia tauk air suam.. 
pas da mix sume..kaco2.. sampai sebati..
iwa pulak ckp, kalo kaco lelama, nnt cekodok  jd keras!!~ erm..erm.. 

 ape yg nk menjd kan dia terbang??
adakah dgn membuat sayap utk cekodok ini?? atau pakaikan baju khas yg bole kasi terbang..atau..atau.. atau..
ini adalah jawapannya..
tadaaaa~

 cara nk goreng!!..yee.. cara nk goreng mesti tauk di tepi2 kuali .. *abaikan ghupe kuali tu keh*
teknik begini lebih kurang mcm nk buat tempeyek@tumpi kan.. 
lepas tu make sure guna sudip, cedok minyak panas tu, curah2 atas cekodok terbang kasi jatuh kat dalam minyak tapi kalo xmo jatoh.. korek2 kasi jatoh.. hohoh
dan 
ini lah hasilnya..

ini la minum petang kami kalo kat palong especially.. mmg akan cicah ngn sos.. :) 

TAPI KENAPA YE UMI (MY MOM) BUAT RESEPI MCM NIH??

dalam adik beradik kan xsama perangai.. jadi kalo mkn cekodok ade yg suka rangup2.. ade yg suka byk tepung yg lembut2.. jd  umi sy ade idea wat ginih.. 
dr mana dia taw resepi ni, sy tataw eh..
umi sy mmg ohsem kan.. ^_^
 cekodok terbang ni. ade 2 bahagian  yg rangup n lembut.. so kalo adik sy yg alia  tu, dia suka kn yg rangup, my mom suke yg lembut (umi pakai gg palsu), kina pulak suke the hold thing..yeah.. 
itu la resepi my mom yg ohsem.. 
sayang umi sgt..
rindu umi ..
bila la dapat balik palong.. 
haih!!~

: : balik keje : :

yeay!!~ 

opsss assalamualaikum..

ye..sy nk citer pasal balik keje.. atau lebih tepat lagi ape yg belaku seharian sampai la peristiwa balik keje..
pagi tadi g keje bangun lambat.. 
sampai opis 8.15 pagi.. wowowowow (punch card kaler merah okeh)
terus dgn rajin nya wat log book

kul 9 tetibe rasa amat2 lapa. *napsu je nih*
pahtu g beli nasi lemak 


da la nk mkn nasi lemak yg sgt ohsem..kalo kat UM taw la ni kat UPM mana nk taw.. akhirnya dapat gak..
alhamdulillah.. 
tapi 1 je x oke..
sbb xdop kacang 
tapi ade  ikan bilis lak.. 
=.="

n cari port nk makan..
akhirnya makan kat depan tasek..*pemandangan yg indah  keh*

tataw nape da makin surut air tasek nih.. masa duk serumpun aritu ade je air tasek nih.. 


pahtu berangan2 sikit.. kul 10 g balik opis semula..

wat keje..


wat keje..


wat keje..

ngantok..

ngantok!!~ 

tdo..zzzzz


ZZzzzz

ZzzZZZz


kul 12.45 tgh hari..

lunch ngn naillah n afiq..
afiq belanja.. hehehe tq la ye..

masa lunch tu ade sorg akk ni sgt mengujakan ..
sbb nye dia da mencerahkan kegelapan dan merungkai kekusutan  mengenai kerjaya masa hadapan sy, dia bukan sedia kan lapu suluh kasiterang n bukan bawakkan sikit kasi x kusut tapi dia telah story mory  the way should go after this..
..kali ni sy lebih berkobar2.. semoga semua nya berjalan dgn lancar.. amiin :)

petang tu kat opis , erm.. dapat tahu esk adalah hari PRESENTATION.. omg.. byk perkara xsedia..
since esk adalah hari terakhir practical, so sgt hepy n sedey pon ye gak..
insyaAllah esk sy akan wat yg termampu..




masa balik pulak.
jalan sgt lengang.. kete, moto lori sume senyum je.. *ni tipu*
pahtu masa balik tu berangan2 nk makan goreng pisang .. yeay..sgt ske..
singgah chekers
*tataw ejaannye mcm mana, malas nk google*
pisang abu je ade..
sy suke sgt pisang nangka tapi da xde xpe la..
kalo pisang gorneg kat kedai2 kita beli singgit baru dapat 4 ketol..
tu pon dia da potong kecik2..
ni tadik bei sesikat..
rm4.30 lepas da  goreng dgn enaknya..
hasilnya sgt byk n ohsem..

byk kan.. bukan 4 ketol je.. berketul2 hah.. hahhaa suke suke.suke..

eh
 masa balik dr chekers, sedang bercakap2 sendiri.. tetibe ade org balik sampah menghala ke arah sy.. ish..ish..seb bek la bawak moto sopan2.. xkena la.. hahaha
senyom sorg2 la..

 ni hah tgu iwa, katenya nk mkn pisang dari tadi x balik2..
da la goreng bebyk nih.. adoi.. =.="

okep..
tu sahaja..
skng mood nk cantek kan slide,
siap kan report
ensem kan buku log.. yeay.... tata..

wasalam..

p/s: semoga HARIMAU  MALAYA TERUS MENGAUM ~
gilak bola.. muahh.,.



Wednesday, 27 July 2011

: : heart : : hurt : : hate : :

wanna ignore u like u ignore me!!
fullstop.


i'm done trying, if u want me in ur life let me noe..
bye

: : floria: :

FLORIA!!~
(^_^) igt kan da update pasal floria ni.. upenya dalam mimpi je.. hahaha
cm ne ntah leh lupa..
di sbbkan da lama sgt floria ni kan..
so kira ringkas kan je la..

floria ni pesta bunga
tiap2 tahun ade buat,.
n tema tahun ni roses.. waaahhh
mmg beshhh la..
so dgn semangat yg berkobar2 di tambah dgn perasaan kejelesan terhadap kawan2 yg da g..
sy pon g la ngn UMMI MASSEREN ..
igt lagi .. masa tu g hari isnin after opis hour..
sbbnya sabtu n ahad keje kan.
so let picca story mory keh..

roses ni nmpk layu .. ye la kan da 1 week tapi tetap ohsem~ 

ada bee~
n yg chomot~

ni lah dia......
UMMI MASSEREN

xdop sape nk amik kan picca kami berdua.

tertonggeng2 kamera tapi ni la yg terbaik.. hohohoh

kumbang bukan sekor!~ :)
tgk!!~ kat belakang tu ade lagi satu.. lalalalala



tataw la ni pesen ape.. hihihih :D

act..umi da penat .. sian dia.

disebabkan kuar after opis hour.. n diri ini terlalu excited nk g floria..sampai ke mlm.. pahtu singgah masjid besi solat jap..
masjid ni sgt2 luas besar.. Subahanallah..
sempat snap picca adik chomel ni je..

pahtu g la jalan tgk lagi bunga2 di waktu mlm.. kalo mlm kat sini ade pesta bot berhias..
mmg sgt cantek..
di sebabkan kamera xmahal kan..
so x dapat la  nk snap boat berhias yg singguh ohsem...
ni jep  pemandanngn atas pentas yg dapat snap..

mlm tu kerahkan diri xmo balik.. aiyoooo nape..nape..
sbb sgt best tapi di sebabkan nk ujan cecept la balik..
sbb ferrari sy beli ni xdop bumbung.. keh keh keh..

sy berharap tahun depan sy dapat pergi ke pesta floria lagi....


: : balik JB : :

hari tu balik jb..
 sekian..








HAHAHAHA
bole ke post mcm tu jep??
opkos la  bola sbb emcik belog xmarah pon.. eheee \(^_^)/

g jb ni ngn tujuan yg BESAR!!~
sbb moyang @ nyang sy sakit tenat ..
sian kat dia..biasa la org da tua ade la sakit tua nye.. mula2 mata nya x berapa nk nmpk , kabur2 gtu.. pastu bile nk g hosp, doctor shomel mcm sy kate, nyang sy x leh operate sbb dia da terlalu tua.. 
tua ke kalo br 96??!!~

so bila da antar ke hospital sultan ismail, Doctor yg shomel mcm sy tu lak ckp nyanga ade darah tgi..
erm.. mcm mana leh ade lak.. may b sbb nyang banyak mikir..so kita jgn stress2.. kena heppy selalu :)
so sepanjang g jb tu .. sy xdrive..opkos x sbb my dad xcaya kat saya n sy xdop lesen pon lagi..hee~

let scroll it..
ni la gelagat kitorng adik beradik..




ni iwa.. see! perasan kan.. :p


 
 jadi hanya kami ber3 yg  pergi, umi, alia, kakpin da g dulu.


 ni bukan dia yg bawak..

 ni gelagat kitorg sementara tgu sara n walid beli mknn..
:D


 ~cewahh~ 
lalalala~




ni kat R&R pagoh.. 
tempatnya besar n ohsem.. toilet pon terbaik.. 



 minum2 jap.. penat sbb walid sorg je drive..
iwa ade lesen tapi x mo bawak.. 

 tadaa!~ ni masa kat umah nyang dah~
sampai mlm tu dalam kul 9 la kot.. pastu esknya tu pepagi walid ajak balik??!~~ fuh.. xilang lagi penat duk dalam kete.. 



 ni pulak benti kar R&R masa nk pulang~

 ~eh ..ade pulak kinot ni.. masa pegi xde..masa balik ade!!~.
kina nmpk mature kan..kalah den~ gerrr

 ni sume angkara dak demok@iwa la ni.. dia yg nk timbang abis sume nk timbang berat badan.. kikiki..

 kasut mcm x pakai selipar je..

jd, ape tujuan kina tetiba ade??!!~

ni hah.. 
kita da sampai ke kolej risda!~
skng kina masuk kolej risda..may b naseb dia kurangbaik mcm adik beradik lain masuk matrik terus jd dia buat diploma dulu.. xpe la...
dia sgt2 hepy masuk itu kolej aaaaa
dala kolej dia tu ujung .. utan jep..
ade ke patut kedai runcit tu dia panggil tesco..bole laa dik..


 ni kolej risda..

masa nk balik sgt jammed kerana hari ahad.. itu biasabagi sesiapa yg selalu menggunakan lebuhraya utara selatan especially dari melaka ke KL..

jd tu lah journey ke JB.. n nyang pon ceria masa kiotg sume dtg.. 
semoga nyang sihat n gembira selalu.. sayang nyang.. 
xoxo 


Tuesday, 26 July 2011

: : duyan : :

sape x knl raja buah kan..
kali ni nk stori pasal raja buah..
di sebab kan sekarang adalah musim, jadi rata2 duyan,,rata2 duyan..
duyan sana duyan sini..
ade yg sanggup beli duyan bergoni2.. hehehe
tapi... ade gak sesetgh org kat luar sana tu xsuke duyan..
jadi ni nk gtaw kisah duyan n sy..
sy sukak sama duyan..duyan pon sukak sama sy.. hhehe
masa kecik2.. kalo musim duyan je balik segamat, balik labis.. situ mmg kaw2 punya duyan la.. segala mcm ade..
tapi yg sy mkn kat dusun arwah atok sy je.. sbb FOC.. hehhee..mmg beshhh.
kat dusun atok ade mcm2 pokok, langsat, manggis duyan.. mmg feveret lah.. tapi skng arwah da xde .. dusun pon terbia..xde yg nguruskan.. erm.. TT_TT
tapi kalo lalu tetepi jalan nk balik kampung tu..sume lah jual duyan..sampai harganya sekilo RM2 pon xde org beli gak!~.
pastu kat umah palong pon byk gak POKOK duyan.. mean POKOK sahaja sbb xde xsilap 1st time pokok duyan yg 15 batang tu, hanya 1 je yg berbuah tu pon masa sy tingkatan  2 kot. tu pon sebiji..oke la kan dr xdop.. hee skng ni tataw la byk buah ke x..
sbb xcall umi tny..
korg perasan x kalo musim duyan, buah manggis pon turut sama nk berbuah..lallaa..
xmo la citer pasal duyan je..


biar picca yg berbicara!!~


picca di bawah ini adalah ketika sy n kawan mkn duyan bufet RM15 sorg.. 
korg rasa berbaloi x.. bg sy berbaloi sbb sebiji duyankalo kira ikot kilo da dekat duapoloh..kan :D

ni picca kaklom@ila lala


ni pulak tecik@ ex rumate sy..


ni pulak senior sy yg sgt amat sporting serta cool.. 
p/s: dia msih sinlge.. heee~




tadaaa!~ ni pulak emcik ehem *shy2 cat la*


sooo!~ni sy ngn si dia.. *sama merah gtu*




yg picca bawah ni lak waktu mkn ngn bedah.. xsilap ni kira kilo.. so kitorg mkn ni lebih kurang dalam rm17.oo utk 2 biji..:-/


 bedah


me !!~

ni pulak masa ngah intern, teingin nk mkn,,jd ummi beli yg 3 biji sepoloh hinggit.. tapi goda2 sikit abg tu bg sebiji lagu as a FREEEE hehhee
perasan x yg duyan ni kalo da bukak bentuk luve..sbb tu sy snap.. :)



citer best : kawan sy bukak duyan ni guna jari pon bole sampai baring2.. eheee..
pastu asek nk nangis jepp.. sb jari dia da terkena duri duyan..sian..sian..

jd tu je citer pasal duyan..ini memandangkan sy br pas mkn duyan n feel sgt howt.. 
hehehe
eh jap, ade x dgr petua org dulo2.. katenya kalo mkn duyan byk kena minum air guna ruas2 (xreti namanya) duyan utk elak demam.. wallahu'alam

Sunday, 24 July 2011

: : boring : :

yeap.. hari ni sgt boring..
rasa nk tdo.. @_@
mata pun kuyu2 je..
tdo x cukup n sakit2 badan (da mcm org tua kan)

pagi td sy bangun awai okeh..
6.30 am.. mandi solat walid n mak g keje iron baju iron tdung kemas barang2 nk bawak then.. da siap!~
OMG kunci ntah tauk mana ntah .. xjumpe..

"waaa, bangun la carikkan kunci moto aku, aku mk g keje nih"

dalam hati..
da la hari ni presentation..cuak lagi riso lambat lambat lagi..

pahtu abis sume tempat sy  cari termasuk kat tempat adik sy tdo.. 
sian dia, tu la mlm td skype la call la. haih!~ 

pahtu yg si sara ni wat sy rasa howtt jep..
yek la..mak kejut dia g skolah siap iron baju da..
tapi dia ckp 
 
" xnk g skolah la penat"

ceh.. ngamuk la sy .. dia igt skolah tu bapak sy punya!!~
sekolah belakang uma pon malas nk g.. bukan ye semlm dia drive pon.. 
tapi sbb ade mak malas la sy nk marah2 tapi da marah sikit da.. heeee :p


yek la.. zaman sy dulo2 , pantang tol kalo x g skolah.. kalo x g skolah tu rasa mcm LOOSERRR gilerr okeh..
pahtu kalo demam pon nk g skolah gak.. kalo duk umah, ponteng, x best pon..SUNYI je.. org2 kampung g motong gotah, kawan2 terdekat sume g skolah.. so rasa XBEST

 n kalo x g skolah tu nk kuar umah pon malu.. malu sbb x g skolah even sebenrnya x g tu sbb DEMAM..
okeh DEMAM br sy x g skolah..
ni sara ni, tatw la nk jd ape.. mak lak bangga kan sgt ngn sarah tu.. kalo sy ni mmg suke komdem je.. pandai2 la up sendiri.. mmg x pandai nk manja2..diorg mmg taw pon sy garang.. bukan nk bangga ngn status garang ni.. x best pon tapi mengada sgt adik2 sy nih.. mentang2 idop da sonang sikit.,. haih!~

harap2 adik2 saya yg sy kasihi dapat la berubah utk kesenangn diri sendiri kelak.. bukan sy nk tumpang senang diorg cume nk tumpang hepy je kalo diorg gumbira.. xyah la nk bajet2 pandai.. skolah best n so on.. 
mentang2  duk KL , walid pon sayang lebih, tapi igt2 la.. hiah!!~


sy ni mmg cepat rasa iri hati.. xbagus pon ade perasaan mcm tu.. sy senang rasa pendendam, teruk kan. rasany ni factor @#$%^&*(xleh gtaw)
so sy kena ubah demi masa depan sy n demi pandangan org terhadap sy.. 
mcm kawan sy penah pesan

" org akan layan kita mcm mana kita layan dia" 


so kalo sy layan adik beradik garang2, layan org lain x bagus nnt sy kecik hati lak dia layan sy  xbagus kan..
people need to change, willing to change n suppose to change.. 


so tu je la nk citer.. 
tapi nk di igtkan di sini.. sy mmg x suke org ponteng kelas ni especially dia ade lah adik beradik sy.. 
n sy berharap bakal anak2 sy x degil la.. n rajin g skolah menuntut ilmu..sume org di lahirkan cerdik pandai tapi kalo x di asah ilmu tu akan luput gak.. *betul ke x ayat sy nih*


sekian~


p/s: hari ni x jd presentation may b akan d tunda ke tarikh beriut 27 or 28 Ogos.. kemudian ..KEMUDIAN===> sy pon abis practikal.. yeay!!~ xsabar nk sambung belaja .. eh.. =.="

Thursday, 21 July 2011

: : kepsi : :

apa tu kepsi?

tataw??!!~ 

hah?

betul nih?




erm....




kentuchy fried chicken laa~


knp ngn kepsi nih? 

pasal yg masuk you tube tu kaa??

eehhhh bukan nk citer pasal tu..



skng sy keje kat kepsi.. \(^_^)/

as a part time..


if sy jdkan kerjaya kepsi sebagai kerjaya utama,

apakah yg akan terjadi selepas sy konvo??!!~ 

(@_@)


ni masa kakpin konvo..


# maka!!, 
sy akan balik jam 1 pagi tiap2 malam..
&
xdapat bayar hutang, 
pakai kete idaman 
umah idaman 

lelaki idaman..opppsss silap lak.. HEHEHHE :p

so masuk dis week da 2 minggu keje tapi baru 6 hari keje..

kenapakah???
kerana waktu keje sy adalah JUMAAT  7pm- 1 am

SABTU pula 8.30 am till 1 am

AHAD 8.30 sampai 6 pm..

so 3 hari sahaja..

mula2 keje ni mmg ade SEBAB utama.. mungkin sy letakkan kepsi ni sebagai kerJaya masa pendek.. sy akan keje sehingga sy abis belaja n sementara tgu keje dalam bidang sy ..
 YEE.. 
mmg sy nk keje dalam bidang sy walaupon kadang2 sy pikir byk kali betul ke nk keje as a CHEMIST??!!! INSYA ALLAH~

 sy nk bantu ayah sy..umi sy.. famili sy.. jd sy kena pikir jaoooooo
sy umpama anak pertama da skng.. *ni naik taraf sendiri*


 on my 1st day~
penat taw.. berdiri je.. da la balik keje kat halal terus bawak moto ngn sopan 
bersama
UMMI *dia ni mmg suke je nk ikut* 
hehehe xla.. dia nk tumpang balik.. (sian ummi  jd pembonceng setia :D )




hari pertama keje biasa la mmg sgt blur.. 
pahtu nset lak terus bg kat manager.. 
then nnt cam ne ayah aku nk call ke ape ke.. 





see!!~ sama x muka sy ngn my dad??!~ 
tgk idong la.. hahaha
muka pon suke kerut2.. 
sbb ikut walid la nih.. hee~
n kulit pon x berapa nk cerah..

SAMA KAN??!~
:)









maghrib tu walid lalu depan kepsi sbb dia x caya aku keje la kot..
aku nmpk pastu aku wat
"peace2 lambai2 kat walid"
mlm tu upenye walid x dapat tdo.
menurut citer iwa walid kejap masuk kejap kuar bilik tny aku ade call o msg x..
sian kat walid..
bukan xnk call gtaw balik kul 12.30 am tapi sbb blurr n nset pon kat manager..
so aku pon kemas2 mop2 mcm nk patah pinggang.. (@_@)
pahtu cecepat punch card pastu cecepat amik tepon

call walid tapi walid x angkat
calll iwa lak .. 

kringggggggggggg!!
kringgggggggggggg!!


ehh. sore walid la. (dalam hati).

piqa: walid da tdo? iwa?

walid: iwa da tdo da~

piqa: aloo walid tgu piqa taw.. piqa br abis ni..

walid: kate balik kul 12

piqa: kul 12 tu kepsi tutop so kemas2 12 lebih la..



tapi malam tu dekat kul 1 la gak kan..

aku pon cecepat kuar n start moto nk bawak laju2 sian kat ayah ku tgu lama.. tetibe..

tinnnnnnnnnnnntinnnnn.. *bunyi hon*
#perasaan sgt cuak+takut#

eh walid  n iwa upenya..
diorg tgu luar kepsi..
aku x pasan kot sejak bile ayah n adik aku tgu.. mesti lama kan.. sampai je kat umah

piqa: lama ke korg tgu??
iwa: xde la.. sejam je.. hehehehe

OMG.. SEJAM JEEEE!!~

 



aku sgt rasa bersalah.. jd xleh ngadu penat2.. 
sbb bukan walid suh keje.. 
walid pon masuk bilik n tdo.. 

esknya.. 
aku pon siap2 nk masuk keje kepsi.. oke la..so hari tu mcmbiasa la,. 
keje..

yg ssh sikit bile nk solat..
xde tempat proper.. so aku solat atas kayu putih yg di alas dgn plastik itam.. 
ouh ouh..ouh.. ... 
xpe la..
T.T

tapi tu masa solat maghrib,,
masa zohor n asar aku solat kat umah sbb ade break 2 jammm wow.. 
xpepenah aku keje ade break 2 jam..
tapi sejam pertama aku mkn kat kepsi..
FREE MEAL FOR STAFF

 aku mkn

- AYAM HS
- AIR STRAWBERY
- NASI
- BURGER COLONEL

 tu mknn package..
abis mkn.. burger aku bawak balik kasi sarah..
pastu solat n tdo jap.. 
hehehe
then masuk keje balik mcm biasa tapi kali ni walid x tgu...

ni nk ckp masa tiap kali CLOSING.. 
so kalo ade ayam extra dia akan buang.. 
kalo ade mknn lain2 extra di kasi la.. 
 tapi amik cecepat kalo x buang gak..
so setiap hari kalo aku wat sampai CLOSING aku akan di tapau kan.. dgn egg tart..

jumaat mlm dapat TWISTER n EGG TART yg mkn iwa la sape lagi

sabtu plak dapat EGG TART ngn MILO AIS
nyuummiii!!~delicious~


so kalo tiap2 hari keje kepsi mmg bole gem.. gem.. gem.. hahahaha


skng ni da masuk minggu ke dua aku keje.. so mksdnya da 6 hari keje..
rasa best la juga..
tapi aku lagi prefer keje basuh pinggan dari lap2 meja tayang muka kat depan.. sbb aku kan PEMALU.. =.="





ni nk citer masa basuh pinggan lak.
.
masa basuh pinggan dia ade sabun khas.. n sabun ni sgt terhad,.. bile sabun khas dia xde la byk sabun mcm kita guna axion ke, daia ke, sunlight ke, so sabun dia mmg sgt xde.. -.-

masa basuh pinggan ni.. paip nye ade 1 tapi kepala paip ade 2 which is for COOL n HOT..
aku pon mcm da confident pulas la kepala paip ni.. sambil berangan2 aku cuci2 sinki sbb nk jdkan air bilasan,.. sekali

auuuccchhh..auuccchhh

terbukak air panas.. HAHAHA
aku sgt blur n i leave my hand about 10 second.. BL betul la..pastu merah2 la tgn.. seb bek la x putih sgt kan.. eheee..
#ni advantages kalo x berapa putih, jgn kutuk org yg x berapa nk putih taw sbb dia sgt bertuah, mcm sy#

so abis la cter kat kepsi..doa la semoga sy leh jd manager sementara dapat keje as a CHEMIST..

mudah-mudahan..

amiin :)