Monday, 29 August 2011

: : persiapan nk raya : :

selamat hari raya semua..
:)
waahh b4 nk tdo ni sempat ak nk buat entry pasal poersediaan nk raya kan.. 
eceeehh piqa nih..
xde pe pon yg amat menarik..cume ia nya menarik kerna buat bersama sama..
dgn suasan yg sgt riuh.. dgn suara anak buah sepupu dan mcm2 lagi..
mmg meriah suasana hari raya ..
walaupon masa kecik2 terasa lagi meriah kan..>.<
da besar ni xleh kumpul duit raya.. 
bahkan kena bg duit raya kat adik2 n sepupu yg kecil2..
adoi...
insyaAllah ade la sikit2 kan..

so meh la citer thru picca je..
anyam ketupat :) 


tauk beras,, 

ready!~


ikat 5 5.. konon2 besh la kan.. hahhaa

my umi sedang buat kek2 nye,,

petang td sempat g bazar kota tgi beli air katira... 
ohsem.. eheeee


mlm td wat rendang..
udang masak sambal..
ayam masak merah..waahh byk kan..
tauk biskut raya dalam balang.. bz bz bz....




jadi cume menanti hari esk.. 
mesti sgt bz..
oke..
 selamat hari raya semua.. 
segala salah n silap harap la di maafkan..

Saturday, 27 August 2011

: : nak raya : :

lama meninggalkan emcik belog sesunyi sendiri.. ahaks... ;p
maap la emcik belog sbb  cik chomel ni *perasan jap* g jenjalan nk beraya.. sgt best n ohsem oke...

memula da bli da baju raya kat nilai 3..
tapi 1 je.. adik beradik lain sume ade 2 3.. 
kalo alia mesti lagi byk kan.. ;)
jadi utk menambahkan koleksi baju raya, kena la tgu gaji.$$$

di sbbkan tahun ni xpena g jalan TAR lagi.. 
so mmg berazam nk g..
di tambah lagi ade aim nk beli selendang kina n baju raya lagi satu, sp pon pergi bersama .
siti zubaidah..
kalo da kuar sesama kan..
adzhar pon ade la..
so masuk kali ni may b da banyak kali kitorg kuar bersama since lepas spm..
sayanag sgt kat mereka..
kawan yg amat baik n sentiasa ade bersama2 tika ssh n senang.. especially BEDAH..
xoxoxox

LA TAHZAN!!~
masa g beli baju raya asek terigt perkara dulu..
LA TAHZAN!!~ 
usahlah di kenang..

okeh.. 
jadi semlm g adzhar bawak kawan dia, wan namanya..kami pon jalan2..
akhirnya berpisah sbb masing2 nk beli baju masing2 kan..
ye la , pompuan lain gayanya..
lelaki pon lain gaya nye kan..
tapi last2 yg lambat sape, lelaki gak..
adoiii.. diorg soping kalah kitorg.. hahaha
kat sana sgt sesak.. memula tu oke2 lagih..
masih leh gerak..
pastu mmg amat..amat ..amat padat ngn manusia
mereka berpusu pusu nk beli baju raya..termasuk la sy..
sy n bedah jalan sekerat je.. tu pon da letih amat2..
>.<
akhirnya sy beli baju kat kedai 1MALAYSIA..
amat murah n oke la kot..
4 helai rm 100
so sy beli 1 je la... 
rm 25..
ehee da balik umah br la terpikir nape x beli je 4 terus.. size adik beradik bukan jao beza pon..
tapi da kat umah kan..
tapi xsangka baju yg sy beli tu upenya sama kalernya ngn baju raya bedah n adzhar.. mmg jodoh kami kan.. eheee
.
.
.

xbeli byk sgt sbb kena jimat.. nk kumpul duit nk kawen kan..
ahahaha
(@_o)

pastu g memakan sbb lapar xmkn lagi...


keadaan yg amat sesak..


nk g makan kat D TEBING
*sy  sorg je ckp kat sini mknn nye sedap..LOL,, sbb sy lapar kot*

oh...ohsem nye air sy..
sbb sy minum air mahal..
hahahhaha.. 
amik picca air je.. sbb yg lain adalah pemalu.. kah,kah.kah..

okbai.. tu je.. 
ps: sy suke g dataran merdeka@tempat2 yg byk lampu kaler2.. 
sbb sgt cantek.. sy suke.. n sy rs best..
 sy suke lampu..
*berapa kali nk ulang daa~*
cantek n rasa tenang.. 

Wednesday, 24 August 2011

: l o v e : :

 C i n t a bukan lah tika anda sunyi..
C i n t a adalah bile anda  bersedia..

sebenarnya aku ni bersedia ke utk becinta..
atau kerana aku sunyi?
aku pon tataw..
aku x yakin dgn diri ini..
aku xde jawapan tentang itu..
aku nk berkongsi..
berkongsi segala2nya.. segala ape yg aku rasa.. yg aku lalui..
dia tempat aku mengadu..
adakah itu x adil bagi pasangan aku..
kerana aku mengingin kan sst dr nya..
bukan memberi

mungkin sbb tu aku x wajar di cintai..>.<


: : nangis lagik n lagik : :

ini la yg berlaku hari ni..
hambar suram..
sedeyh..
duka..
xceria..
segala -gala nya.
dah tak tertanggung..
ape lagi yg aku harus tgu..
benti keje je la kan..
buang perasan x sampai hati..
mungkin bukan rezeki aku kar situ.mungkin di tempat lain..
Ya Allah ~
tabahkan la hati hamba Mu ini..
jika benar di sana bukan rezeki ku
Kau tunjukkan lah jalan yg harus ku tuju..
sesungguhnya Kau mengetahui segala2nya...


Tuesday, 23 August 2011

: : nangis lagik : :








Ya Allah...
aku leh nangis teresak2 kat tempat keje..
=.="
malunye kalo di pikirkan skng ni.. 
>.<
tapi agaknya diorg kate aku mengada xpon lembik kan.. huh~

mula nye cem ni..
semlm (selasa) kan masuk keje kul 4.. 
so sy pon ngn heppynya. dgn riang gumbira nya..
bersiap2 la..
lawa2 siap make up sikit2 okeh..(make up ni wajib, if pakai eyeline n lipice pon oke)..

so da siap... kurang dr kul 4 sy pon gerak la naik ferrari xberbumbung n xber side mirror tu..
sampai2 so kena la heppy kan.. nnt diorg kate sombong.. =.="
mulot diorg2 tu boleh tahan juga la.. tapi sy diam kan aje la..

di sebabkan hari ni guna punch card baru..
so sy g jumpe miz dulu mintak kad.. 
then tetibe miz kate
" eh shafiqah, berapa byk kau short hah?"
sy pon reply la sambil sengeh2..
" ade2 sy ade bwak duit.. rm5.35 kan.."
dgn semangat sy kuar kan duit tu..
pastu leh pulak miz tu ckp sy short more than rm15..
pergghh..
pastu dia ckp sy short kat 4 kaunter..
4 KAUNTER oke!!~

how come in 1 time saya bole ade pada 4 kaunter kan..
mmg time tu rasa mcm di permainkan oleh mereka2 yg mandai2 petik nama sy kate tu short sy..
sy taw sy mmg ade short rm5.35
ni sampai RM15.. mmg x bole bla.. n pelik diorg main tuduh2 lak..
sy ni pulak.. yg sy taw sy short masa mlm last sy keje iaitu hari sabtu .. 
sy closing..
n sy short rm 5.35 n ahad sy mintak cuti ..
isnin lak sy off day..
n selasa sy masuk kul 4 tetibe sy short rm15!!!~
sy mmg bengang..
sy ckp la kaunter mana..
dia kate another rm8..
sy explain2 tapi dia xmo dgr..
pastu dia pulak ckp..
" lain kali kalo ade short terus bayar,,:"
sy balas
" miz, kalo sy ade duit time tu juga sy bayar.. ni mmg sy xde duit"
pastu dia ckp lagih" kalo xde duit awk tgk nih.. (sambil buka buku peraturan)
" semua short harus di bayar time tu gak, n sekiranya xde duit manager yg bertugas kena bayar kan dahulu" 
dalam hati saya..
Ya Allah.. b4 xde pulak dia ajar sy sume rule2 tu... 
pastu sy nangis2 da..sedu sedan la ape lagih,.,
bukan nangis sbb kena marah..
miz xmarah sy pon..
cume sy xsuke..
xsuke org main pick up nama sy sesuka hati..
time sy off da n mintak cuti pulak tu..
mmg x fair..
sy pon speakang2 walaupon sy  xbagus sgt berbahasa inggeris..
"u need to show me the prove then i will pay all i hav done my short.."
pastu dia senyum2 dia kate
 xpe2..i da bayar kan utk u..
ouh men...
awk bayar pon bukan awk bayar short sy.. 
sy cume nk kepercayaan org kat sana..
sy jejujur org wat gini kat saya..
mmg time tu xtertahan la..
nangis aje la..
pastu biasa la.. kalo sy da nangis, xbenti la air mata ni nk kuar je..

seb bek x serve  custamor time tu,.
pastu da kul 5.. break 1 hour..
sy pon nk luah kan lah kat sape2..
selalu nya mcm dulu2.. sy akan call my bff..
tapi skng xdah..
n di sebabkan iwa dekat sgt ngn sy..
sy pon g la tempat keje dia kat speed mart. 99
pastu citer sume2 kat iwa..
perasaan geram.. 
di permainkan..
di perkotak katikkan..
sume2 la..
pastu da oke..
kul 5.30 tu g semula kepsi.. 
solat asar kat kepsi je la.. nk balik umah pon tensi gak.. =.="

so masa solat tu sy ngadu sengadu2 nya kat Allah..
hanya Dia sahaja yg tahu perasaan sy 
ape yg sy rasa..
ape yg sy alami..
TT_TT
time tu sy da congak2 nk benti je..
ye la dgn cuti yg x i approve.. 
Ya Allah.. time tu hanya Kau sahaja yg paham..
sy  kena keje.. kena carik duit..
sy rasa amat tertekan..
tertekan sgt..
berat pon da berkurang 5 kg..
ouh..ouh..
ptt kena kepsi mkn ayam setiap hari berat makin tambah tapi ni makin kurang lak..
xpe la..
mungkin ape yg berlaku hari ni ade hikmah nya..
hanya Dia sahaja yg tahu...
tapi yg pasti rabu nk g jumpe miz.. sbb dia nk suh sy keje gak hari sabtu nih..
erm..
kalo keje gak hari sabtu nih..
sy nk balik jb naik ape?
kalo naik bas ade ke bas
tapi kaloa de bas pon sape nk bayar kan tambang..
sy bebetul xdop wet..
sob2.
sedeyhh nye..
nape la sume ni terjadi..




oke la, nk tgk citer ana lu'lu
eh..
kadang sy rasa sy mcm ana lu'lu la..
sbb selalu kena buli..
tapi sy kiut..
ahahahahhahaha..
terpuji diri sendiri lak..
xbek kan..
ish2x~
oke la..
nyte..

semoga esk lebih baik dr hari ni..
amiin :)



Monday, 22 August 2011

: : biskut raya da 3 jenis : :

sssoooooooooooo ohsemmmmmmmmm
da siap 3 jenis biskut raya...
hari ni off day// n esk lak masuk keje kul 4..
so esk masih ade masa utk wat lagi.. 
^_^

td wat biskut cornflakes madu.. aritu kan da buat..
tapi xkan segan2 nk kasi tgk picca coz tataw bakar n jadi terbakar.. hahaa
so kali ni ini lah dia..
biskut cornflakes madu piqa :)
kali ni alhamdulillah jadi pon.. 
so leh la bawak balik palong..
mmg buat 2 kali sbb nk bawak balik palong n utk umah KL pon ye gak..
tapi kali ni wat xmanis sgt.. so rasanya ohsem.. xmanis sgt.. oke la..utk raya nnt..
cehh
puji sendiri2 plak eh..

so biskut ke 2 adalah biskut kegemaran my umi..
biskut nestum.. 
resepi google je..
so ini lah dia..

sebenarnya kena tauk cerry kasi MERIAH sikit tapi cerry da abis buh dalam conflakes madu.. ehee
so ganti ngn coklat rice.. n since biskut ni pon wat xmanis sgt saje tauk coklate rice bebyk..
kalo ade alia ni suke dia..
tapi silapnya masa wat biskut ni adalah...
adalah..
sy
sy
erm..
tataw nk bakar n jaga suhu bebetul..
kalo follow yg dalam resepi mana sama avon yg dia guna ngn yg sy guna kan..
so da terhagus sikit..
seb bek 2 baris je..
yg lain masih leh di selamatkan..
alhamdulillah..
iwa pon kate sedap..
*berani dia kate xsedap kan* 
HHAHAHHA
 so esk nk buat biskut mazola seperti yg di uar2 kan tapi xbuat2.. hahhaa
oke semoga esk proses pembakaran tidak mengecewakan..

amiin :)

Sunday, 21 August 2011

: : perasaan ku : :

pada mulanya sy xmo citer tentang perasaan sy..
sy mmg nk pendam je..
tapi since dah pendamkan dalam hati "xelok berdendam n pendam perasaan"
sy try utk bercerita..
cerita tentang perasaan sy..
bukan x endah tentang public 
tapi pandai la sy cover...
hek hek hek..
see!!~ saya gunakan jenis tulisan mcm ni utk cover.. LOL =.="
sy tataw la.perasaan sy.. sy bukan nk share pasal L O V E
tapi pasal erm.
entah la xdapat nk di kategori kan..
kadang sy rasa tertekan.. 
i think my sis also felt the same way i felt..
kadang sy rasa sy ni amat2 jaat..
sbb berbaik utk mendapat kan sst.. 
tapi cara dia bercakap ngn sy , 
sy xleh terima. 
haih!!~ mula la sy buat perangai sendiri..
BAGAIMANA sy buat perangai?
sy akan buat muka tension sy , 
sy akan buat muka garang  sehingga kan ols my sis xberai tegur saya..
termasuk la umi sy..
walid sy?
mmg lagi la xkan tegur sy..
huh.. 
sy pon kadang kompius sy ni jenis mcm mna..
adakah sy seorg yg garang 
pembegis dan kuat marah
atau seorg yg ceria, byk ckp..peramah suke senyum.. dan segalanya la.
sy pon tataw..
>.<
sy nk kate sy xsuke tapi kadang sy layan je.. 
sbb nya sy kecian..
tapi kadang sbb maney.. eh yeke sbb money..
xsgt pon..
sbb sy pon ade duit sendiri..
nk kate dia mcm xbaik..
baik.
nk kate baik pulak mcm xbaik..
eh x baik kan jugde org..
tapi tu la perasaan sy skng..
kadang sy rasa yg xadil tu adalah di pihak lelaki.. 
sbb sy tgk 2 2 mcm oke.
 ke sebenarnya mereka2 oke je.. sy je mikir kuat sgt..
eh..
ha ah kan..
kawan sy ngn my bff pena ckp sy ni kalo mikir benda remeh temeh pon sy mikir..
tapi tu x remeh pon bagi sy..
sbb tu sy mikir..
lagih2 ia melibatkan perasaan sy dan juga perasaan ols my sis..
skng ni sy xdapat nk citer kan jelas2.. tapi sekurangnya2 sy da luahkan n sy rasa sikit oke.
walaupon xsorg pon kat sana tu paham,..
ade yg cuba utk memahmi..
terima kasih..
sy sendiri xdapat nk carikpenyelesaian nya..
sy sentiada berpegang pada..
*JGN DI PIKIRKAN MASALAH SBB MASALAH SEMAKIN BERTAMBAH..
PIKIRKAN LAH CARA PENYELESAINNYA*


my bff pon ade pesan gini..


think smart 
look smart
work smart


ni la 1st words yg di a bagi sy masa awl2 kami kenal..
walaupon sng kami kurang rapat..
tapi sy akan igt kata2 kat atas nih..


oke la da tataw ape yg sy mengarut kan ini..


itu je.. oke bai. heee..




semoga sy , iman sy, hati sy di lindungi -Nya


aminn :)

: : j a l a n 2 : :

ouh.. 
sy mmg xpena g nilai 3..
sape penah g angkat tgn..
 \(^_^)
nilai 3 sgt luas.. 
kedai yg byk..
barang yg byk..
so jd sgt rambang mata..
tataw nk pilih ape da..
okeh.. 
tema kali ni kaler merah n itam.. 
sbbnya nnt baju tu terus pakai masa kenduri kawen nana .. jimat bukan.. =.="
kakpin sanggup dtg kepsi jumpe manager nk mintak emergency leave utk sy.. tq my sis..
alo..lagipon dia say sorry.. sbb iwa n kina amik baju raya sy yg kakpin belikan.. 
so sy xdop la baju raya.. >.<
jadi bertolal pagi tadi jam 11.15 pagi gitu.. n cuaca sgt ohsem. =.="
yg pergi hanya lah 
saya
sarah
kina (since nk antar kina balik kolej kan )
mak
n lovely walid.. :)
so memula jalan2 usha2.. xbyk pilihan.. yg byk langsir.. barang kawen, kain ela..
baju yg dah siap xde yg berkenan.. 
biasa la bile da byk jadi napsu tu lelbih nk carik yg TERBAIK kan.. haih!!~ 
dari jalan kaki , then walid amik kete round2 naik kete.. 
penat n sgt panas.. 
da lebih 5 jam berjalan tanpa mendapat hasil yg memberangsangkan.. 
(tapi sy dapat gak pilih satu baju nih ikut kaler time oke  so ohsem )
kitorg pon bergerak ke seremban b4 g melaka..
berbuka di alor gajah a.k.a A.G
:D

ouh....~
melaka sgt ohsem..
sbb..
byk sgt lampu cantek2..
sy sgt suke..
hati sgt girang..
xoxo
 tapi xberapa ohsem sbb.. 
jammed n byk traffic light =.="
but, since i be there pada waktu mlm.. so traffic light pon rasa sgt ohsem n menggembirakan..
thanks to my mak n my walid.. 

note: esk off day, nk setel kan segala urusan.. 
jgn lupe, biskut mazola xwat lagih.. 
tu menu wajib, sbb sy suke mkan kacang...
n selasa masuk keje kul 4.. so leh lelepak kat ukm.. 
:))


Saturday, 20 August 2011

: : yeay!!~ yg ke dua da siap!!~ : :

akhirnya biskut raya yg kedua da siap...
sebenarnya nk buat semlm..
sbb balik keje kul 8 mlm tapi diorg delay time..
so sy balik kul 9.30.. pastu kul 12 mlm tu kena g balik..
seb bek hari ujan.. tapi mood nk wat biskut raya da xde..
akhirnya sy merajinkan diri buat sorg2..
sy buat biskut conflakes madu..
ohsem sgt.. tapi xmo upload . sbb kenapa? hahhaa
nnt br citer..
skng nk citer pasal resepi dulu..
resepi nya sy ikut bolat2 kat belakang kotak tu.. eheee..

so skng nk gtaw nape xmo upload yg da siap.. 
sebab...
sebab
s
e
b
a
b
 hahaha
masa nk bakar dia jadi x cantek.. jadi hangus sikit.. hahhahaa
lalala.. 
xtaw sgt guna avon cecanggih nih..
sy biasa guna avon yg butterfly yg kaler itam tu.. yg bakar guna  dapur gas.., eheee.. 

ohsem kan biskut conflakes sy.. tapi still leh di mkn oke.. mlm ni nk try..
make sure xde sape try dulu melainkan sy.. yek la mana taw xsedap kan...


Friday, 19 August 2011

: : jika di beri peluang ke dua : :

assalamualaikum..
bila di fikir2 semula..
di kenang2..
di congak2..
di timbang2..
kalo la di beri peluang kedua... apakah yg akan terjadi?
'erm. kalo aku lah di beri peluang kedua??
bagaimana kah nnt?
mcm2 aku pikir..
samada semakin bagus kah?
semakin teruk kah?
lagi okeh kah..
lagih K. O kah?
aku sendiri pon xpasti..
cthnya:
sem 1 sesi 2008/2009 :
final exam da abis.. result pon kuar.
result kurang oke.
dalam hati : sem depan akan buat yg terbaik.. akan study sungguh2...

hakikat : sem 2 sesi 20082009
 after final exam: result sama je kurang oke.. xpe sem depan nk usaha lagi.. tapi every sem sama je.. xde effort utk berubah..

kalo situasi lain bagaimanakah?
adakah aku mampu?
mampu utk x di dilukai dan x melukai?
x di sakiti dan x menyakiti?
utk menyayangi dan tidak membenci..
utk SETIA dan tidak MENCURANGI.. atau DI CURANGI?
 kita tataw.. sume tu terpulang pada diri kita.
yg paling penting adalah.. DOA.. sesunguhnya  itu yg baik.. berserah padaNya..

berharap masih ade ruang di situ.. 
amin:)


Thursday, 18 August 2011

: : kuat kan hati sayang : :

Ya Allah.. pada sape lagi yg ptt aku mengadu selainMU ..
aku betul2 xkuat ...
kenapa aku tetap memikirkan nya..
dah berkali aku katakan aku x nk mengingatinya tapi kalo melupakan itu juga tidak..
tapi mengapa terus terigt2?

Ya Allah jika ini yg terbaik bagi ku..                   
ku redha..
hindari la aku dr rasa kecewa..
penuhkan la iman di dada ku..
aku ingin ke jalan MU..
jalan yg Engkau redhai..

Ya Allah..
aku tahu aku telah byk melakukan kekhilafan..
bantu la hamba Mu ini..
aku xmahu ulangi semua2 itu..

Ya Allah 
temui kan lah aku dgn kekasih hati MU ..
yg sentiasa mencintai MU..
yg xalpha tentang MU..
yg memuji MU..
yg akan menjaga ku..akhlak ku..
memimpin ku ke jalan yg Kau redhai..

ya Allah..
segala ape yg berlaku kini mungkin ade hikmah nya..
hanya Kau sahaja yg mengetahui segala2nyaa
aku adalah hamba MU yg tidak terlepas dr rasa kecewa, gembira, sedey , suka .. 

Pelihara la hati ku..
mungkin ini yg terakhir..
kini ku ingin berdiri mengejar cita2 ku,..
melupakan kedukaan ku..
aku ingin berada di jalan MU..
membahagiakan keluargaku..
ibu bapaku..

kenapa lah aku tangisi nye lagi..
sudah la..
kalo sugguh, pandai la dia mencari..
cinta dtg dan pergi tapi cinta pada MU adalah hakiki..

xperlu aku meratapi.. 
piqa!!~ 
bukak sem depan kena kuat semangat!!~
belaja sungguh2...
keje2 gak, utk bayar yuran kan..
tapi pelajaran itu penting utk mengubah masa depan kau sendiri..
piqa!!~
kau sebenarnya bagus..
jgn kau berasa lemah..
jgn kau berasa tewas..
ini bukan pengakhiran tapi permulaan bg kau..
 kau mampu!!~ 

nyte piqa chomel.. :)

Wednesday, 17 August 2011

: : sy rindu dia: :

haih.. penat la hati asek nk rindu je..
erm.. dia like link aku..
apakah mknenya?
dia xmo aku la kan..
mean dia nk setia pada kekasih dia..
oke.. aku smakin  paham..
ptt la lama dia diam..
tgn ni gatai nk msg dia.. mcm dulu2..
tapi nnt dia kate aku merayu2 lak.. xmo la..
bukan ego... tapi dah dia xmo kan..
rindu tu ade..
tipu la kate xrindu kan..
tapi.. utk kuat kan hati kecil ku ini,
aku akan igt kata2  kat bawah nih..

: kalo kita jatuh cinta pada seseorg.. kita jgn ckp pada dia,,
kita ngadu pada Allah.. pohon doa padaNya..
insyaAllah Dia akan tentukan yg terbaik utk aku:

Ya Allah.. jika benar dia adalah jodoh ku.. satukan lah hati2 kami, jika dia bukan la yg terbaik utk ku,,., hindari lah aku dr rasa kecewa Ya Allah..
 amiin :)


: : saya x OKE!!~ : :

MMG SAYA X OKE.. GERAMNYE..
JAGA LA HATI ORG SIKIT..
SIAP BOLE GELAK2 LAGIH.. dEMN..KO IGT KO H
AKU XSUKE LA.. ORG EJEK2 AKU..
AWK LAGI TUA DR SAYA.. AWK AWK TAW KAN MCM MANA..
NI X. AWK LAK GELAKKAN..
PASTU  AKU BUKAN ROBOT
KEJE NON STOP..
TENSION LA.. X BERAGAK LA.. GERAM TAW..
TENSION..
WAAAHHH.. NK NANGIS.. T_T.
NANGIS LAJU2.. TT_TT
WAAAAAHHHHHHHHHHHHHHHHHHAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAWAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAWAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA



Ya Allah.. 
kalo la aku ade duit ..xde nye aku ssh payah keje mcm ni..
skng ni sabar je la..
org yg sabar akan dapat ganjaran kelak.. 
insyaAllah..
smlm aku short rm 30.20.. agknya sapa punya angkara la kan.. sape yg betul2 xcash rm200 dalam drawer aku.. bia Allah saje yg balas..
walaupun pedih nk bayar balik.. lebih kurang gaji 1 hari kot.. 
redha je la..
semoga rezeki sy lepas ni melimpah ruah.
aminn :)
salam ramadhan semua :)

Tuesday, 16 August 2011

: : biskut raya: :

kuih semprit vs kuih dahlia

 masa mula2 nk wat kuih ni.. erm..xdop mood pon..
ye la.. baik beli je.. lagi2 da ade kedai 1MALAYSIA kan.. tapi si sarah ni excited sgt nk wat.. aku pon ye kan aje la..
lagi pon barang2, mak yg sponser.. so xyah la aku pening2 mikir duit.. nice =]

so semlm bersungguh2 aku wat la kuih semprit... tgk dalam tb mcm sonang.. tapi aku google gak.. 
last2 aku pening @_@ ye la.. kuih semprit n dahlia ni sama ke?
sbb ade resepi  kate sama.. tapi ade yg guna bahan lain.. cthnya ade yg guna tepung ubi.. tapi yg aku tgk lagi guna tepung jagung..
conpius2.. 
so aku setia pada 1 je.. *kan lebih bagus*:p
so aku guna resepi yg guna tepung jagung..
da siap adun sume2.. 
last2 acuan semprit xde pulak..
ade acuan bunga dahlia.
jd aku pon picit2 je la wat  bentuk dahlia..
ni la hasilnya.. yg akhirnya aku sorg gak yg abis kan keje2.. sarah separuh jalan je.. adoi..
ni xwat kuih sarang semut lagik.. tu mmg bebtul memerlukan kesabaran yg tgi..
fuh..=.="

ni time nk bakar da.. masa nk bakar tu...yg 1 st round tu dekat 2 kali bakar sbb xmasak2.. suhu n masa xsure..dalam tenet lain.. bile wat lain.. so kena la wat exp sendiri... :p


tara!!~ nk da jadi.. biskut dahlia.. 
rasanya ohsem okeh.. haha **puji sendirik lak*

ni angkara siapa!!~ 
xlain dan x bukan.. anak buah den.. beria aku tauk dlm mangkuk sbb aku tgk dia asek ulang alik g dapur amik satu2.
last2 dia makan cerry je.. adoi.. >.<

sepatutnya mlm ni wat biskut mazola.. tapi da terlajak tdo kat UKM.. hahhaa.. oke la.. next time br buat..
esk pon bole..sbb esk masuk keje kul 1.. lalalal!~


Monday, 15 August 2011

: : palong yg ku rindu : :

Sabtu n ahad aritu balik palong..
Ooo..
Sgt besh..
\(^_^)/
Masuk keje hari jumaat, 8.30 pagi sampai 4.30petang tanpa break.. masa tu rasa nk pengsan sgt sbb nya btuk yg teruk.. kan pose jadi xleh minum air.. tekak lak gatai2.. sabar yolah..
Pttnya break kul 2 tapi xde yg ganti.. so alang2 sambung jela sampai 4.30 terus balik.. sampai je umah terus ujan lebat…
Kl ujan x benti kot sampai la mlm..
Pastu bertolak ke Melaka jumpe kinah..lagipon dia nk exam esk nya..nk bg mknn n sebaginya.. 
*dulu masa aku duk asrama xde pon sape2 antar mknn, nk,,
 beli la sendiri amekaw!!*
ni picca qina the latest.. dia mmg nmpk lagi mature dr akk2nya.. ehee :D dia yg bertudung pink itu yee 


Mcm biasa la..kina tu hepy je..girang.. xnangis ke cuak ke..sedeyh ke.. haih!~ semoga adik success selalu ye.. dapat kan la 4 flat.. senang hati walid.. aku ni tatw la mcm mana.. belaja pon xabis2 lagi..inysaAllah soon.
Masa kat Melaka tu da xujan.. jd hanya KL ujan dr petang sampai mlm..
Sepanjang perjalanan dr kl ke R&R seremban, aku tdo je..ye la penat keje.. hahaha
Lepas tu xtdo,..teman walid la kan.. nk bawak kete walid mana caya.. (@_@)
Sampai palong dalam kul 12.30 tgh mlm.. yg bukak kan pintu sape lagi kalo bukan ALIA YG NAKAL..adoi..
picca ni di ambil masa raya tahun lepas kot, xsilap dia demam tapi durian punya pasal terus buat2 sihat.. :D


B4 tdo.. bukak laptop.. saji kan umi n walid 2 video ohsem ni.. nama video ni ialah
 ulat beluncas..
hahhaa
video ni x clear kan.. sori =.="

Sgt chomel kan…
Ni anak buah den..da nk masuk 5 bulan kot..
Pastu tdo la.. tgl alia sorg2.. main game la ape lagi.. dan2 xigt kol berapa dia tdo sebelah aku..
Aku sedar pagi tu dalam kul 4.30pagi tapi mls nk bangun.. perasan nya mcm da jerit2 kejut kan umi n walid. Tapi upenya dalam mimpi je..hahaha
Last2 bangun kul 10++

Rindu umah sendiri..

Masa g belakang umah.. ade buah cempedak.. sgt byk.. petang ni buka nk goreng cempedak la.. kalo kat KL mahu nya 4 atau 5 biji dua hinggit oke!!~ kat umah den  FOC selagi ekau rajin nk goring.. HAHAHA
Pastu tgk ade la 2 biji buah manggis..pokok mata kucing n durian, umi kate berbuah tapi monyet da amik dulu.. hohoh tu biasa la..kalo xde yg jaga.. ade pon rambutan tepi umah ni.. itu la yg akan di bawa pulang ke KL..
Utk juadah berbuka pula .. tgh hari tu tolong umi amik pegaga.. umi nk masak rendang..
Seb bek umi yg kate nk masak.,, bukan aku, hahha
pokok cempedak belakang umah~

ni pokok rambutan tepi umah tapi ade pulak pokok bunga panjat!~
sape la yg buat gini kalo bukan umi den~ @_@

umi nk buat pegaga masak lemak 
so mesin kelapa da rosak kena la back to tradisional.. 
*kukur kelapa*

ini lah pegaga yg di ambil kat tepi umah ohsem!~ sakit2 pinggang den~










Petang tu sume g serting.. saje jalan2…
Alia yg xpose , dia la beli paling byk.. antara menu alia sorg adalah:

1.      Nasi ayam
2.      Tau fu fa
3.      Burger chickrn chop
4.      Badak berendam
5.      Buah mata kucing

Yg pasti tau fu fa dia da berabih masa kat dalam kete.. (@_@)



Menu sarah:
1.      Tau fu fa
2.      Kuih putri ayu
3.      Burger chicken chop



menu umi:
1.      Popia basah (beli 1 je, sbb 1=RM1)
2.      Karipap pusar
3.      Badak berendam

so mmg best la balik palong..

tapi masa kat umah umi bg aku 4 pucuk surat ni.. umi da  bising  n bebel2..
risau katenya .. yela..
umi kate pelajaran aku mula merosot. erm..
bile


see!~ 4 okeh...

bile bukak.. jeng jeng jeng..
upenya tarikh yg sama.. isi yg sama..
cume 2 di alamat ke atas nama  WAN JAMIAH BINTI WAN OMAR (my umi)
lagi 2 di alamatkan kepada SYED ISMAIL BIN SYED ABD RAHMAN ( my walid)

erm..aku wat2 maintain...
sampai ke kat kL.. ntd aku terus g BENDAHARI UM utk kompen kan.. adakah pihak JPA xmo bayar kan..
sbb aku tny mt bff dia kate dia xdop on dapat surat.. asal aku pulak dapat sampai 4 okeh!!~

kalo kat umah palong aku rasa best.. hepy, tenang.. tapiaku rasa tension sbb.#$%^&* 
(terpakse dirahsiakan dr emcik belog)
aku jadi cepat marah.. aku asek xsuke je.. aku semakin kerek..
ntah la..
aku kena ubah sikap aku yg burok2. tu..
aku semakin dewasa..
aku kena matang.. matang dr segala tindakan termasuk la pemikiran.. 
yg paling aku sedar sekali aku xleh sabar ngn alia.. mmg la dia kecik.. ptt aku kena sabar.. tapi aku nih..adoi..
mcm mana la bakal anak aku nnt.. ya Allah.. semoga ape yg ku pohon Kau makbulkan..amiin:)

: : side mirror ferrari kena curi : :

taip tajuk je pon sy da mula rasa sebak.. T_T
ye la.. side mirror ferrari sy ade org amik..
amik lak sebelah je.. 
da rasa xseimbang..
tp
tadi g gak UM.. 
mcm senget je aku rasa..
xsuke..xsuke..
nk beli baru!!~
>.<
ouh.. gaji.. gaji xdapat lagi..
sob2x..
so bawak je la ferrari yg sidemirror sebelah.. 
dgn rasa senget.. aku pon memecut..
wakakaa..
ssh taw xde sidemirror ni..
xleh tgk org ensem di sebelah kiri.. leh tgk di sebelah kanan saja.. 
\(^_^)/

okeh.. xmo upload picca ferrari sy ...
sbb ia pemalu.. kihkihkih..
tata..

Sunday, 14 August 2011

: : layan jap : :

~MY BABY U~


As I look into your eyes
I see all the reasons why
My life’s worth a thousand skies
You’re the simplest love I’ve known
And the purest one I’ll own
Know you’ll never be alone

My baby you
Are the reason I could fly
And 'cause of you
I don’t have to wonder why

Baby you
There’s no more just getting by
You’re the reason I feel so alive.

Though these words I sing are true
They still fail to capture you
As mere words can only do
How do I explain that smile?
And how it turns my world around
Keeping my feet on the ground

I will soothe you if you fall
I’l be right there if you call
You’re my greatest love of all

you are the reason I could fly 

and 'cause of you 
I don't have to wonder why
My baby you 
there's no more just getting by
'cause you're the reason I feel so alive
Arianna I feel so alive





~jGn Pernah Berubah~



biarkan waktu teruslah berputar
ku cintai kamu penuh rasa sabar
meski sakit hati ini kau tinggalkan
ku ikhlas tuk bertahan

*courtesy of LirikLaguIndonesia.net
cintaku padamu begitu besar
namun kau tak pernah bisa merasakan
malah kini kau ucapkan selamat tinggal
membuat keresahan


 meninggalkanku tanpa perasaan
hingga ku jatuhkan air mata
kekecewaanku sungguh tak berarah
biarkan ku harus bertahan


jangan pernah kau coba untuk berubah
tak relakan yang indah hilanglah sudah
jangan pernah kau coba untuk berubah
tak relakan yang indah hilanglah sudah


jangan pernah kau coba untuk berubah
ku relakan yang indah dalam hatinya




*lagu ni aku saje post sbb masa ondaway balik KL dr palong td, 
since radio kete walid rosak.. 
so aku bukak la lagu2 yg ade dlm fon aku.. 
 mmg lama giler xupdate.
so ade lagu lama2..
termasuk la lagu2 time frust dolu2.. >.<
ini membukti kan aku lama giler xupdate lagu dalam fon 
&
 lama gile xdgr lagu dr dalam fon aku sendiri.. 

okeh.. nnt nk citer pasal balik kampung.. esk la.. nk kena tdo dulu.. sbb sok nk g UM-chow kit-ukm, 
ya Allah ..permudahkan la segala usrusan hamba-Mu ini.. amin.. 

Friday, 12 August 2011

: : result LI : :

alhamdulillah.
akhirnya result da kuar n memuaskan ..
setanding dgn hasil  kerja saya..

ye.. mmg sy xready 100% nk present kat UM..
masa present kat HALAL..sy xkesa..
ape sahaja words yg sy nk ckp  examiner HALAL paham...
sbb mmg field diorg.. microbiology..
ni kat UM.. sy x abis show slide lagi  examiner da tny2.. ni ape.. ni ape..
buakn sy xmo terangkan..
sy pon bukan paham sgt.. yela..sy pon chemistry gak mcm diorg,
 bukan microbiology..
kalo pasal report tu mmg silap  sy..
di ulangi.
.
.
. MMG SILAP SY!!~~
sy xprepare.. 
tapi xkan nk bg reason  sy xsempat sbb sy keje part time..

fuhhh~ sape suh keje kan.. siapkan la report papehal pon.. so aku diam je la..
n nangis je la sepanjang presentation..
org lain 10 minute.. aku setgh jam.. 
mmg teruk gak la kena ..
hahhaa

ape experiment yg akuy buat tu, aku taw.. sume aku hand on..
dari awl sampai akhir.. ye aku taw sume yg berlaku..
aku taw.. 
tapi kadang aku tataw ape sebenarnya yg aku taw tu..
aku try study sendiri.. mintak nota kat kawan2 microbe
tapi xpaham..
sbb xde CIKGU!!~
xde yg ngajar..
mmg ssh aku  nk paham..last2 padan muka den.. amekaw!!

dalam masa kena hentam tu..
examiner aku tu aku rasa mcm vampire yg akan terkam aku..
tapi sebenarnya dia baik.. 
last2 tu dia explain semula kat aku ape tu microbe, plasmid dan seumpamanya..
terima kasih cikgu.. :)
before prof aku tu kuar dia sempat ckp

" ni mesti nnt org kate saya buli U"

aku pon senyum2 kambing menghabiskan sisa air mata.. kah2..

dan semlm kawan2 gtaw result da kuar.. n sy sgt cuak..
@_@
kawan sy yg sekali praktikal sama pon xdapat A.. apatah lagi sy.. mmg rasa sgt down..
i'm down..
mmg masa tu target C la..
tapi tadi da cek...
.
.
.
.
.
.
alhamdulillah.. 
dapat B+
 n sy amat bersyukur..
tq Ya Allah.
tq prof..

pengajaran: 

1. pentingkan pelajaran drpd lain2 hal..

2. jgn la praktikal kat tempat yg bukan  field study kita.. 
kalo keje lain la.. *menarik mmg menarik tapi nnt kita yg sakit*

3. praktikal la kat tempat yg bg elaun.. heeee heeee heee :D

Thursday, 11 August 2011

: : entry untuk kak limah : :

AAaaaaaaaaaaaaaaaaaAAAAAAAAAAAAAA
betullllllllllllllllllllllllllll..
awk ayah saya!!~ aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

hahaha bile igt balik.. mmg klakar..
atoii @_@
citer pasal kaklimah ni berpunca masa sewa kat upm..

setiap petang nk dekat maghrib mesti ade sorg akk ni akan jalan bawak mknn yg hendak di jual..
sambil nyanyi2..
roti hotdog~
bihun goreng ~
sardin roll..~

perghhh... masa 1st nyte dengar
mmg seram beb..
aku n umi da tegak2 bulu roma da.. hahaa
pastu next2 day tu br la taw akk tu buat jualan.. bukan la seperti yg kami bayangkan.. haaa~

enrty kali ni utk kaklimah @ ummi masseren  
sbb nape panggil ummi  kaklimah??
sbb dia panggil sy kaklimah..
hahhaha

byk kenangan ngn ummi nih..
kalo kat UM.. 
dia suke dtg bilik sy..
tiap kali nk g toilet ke g mana2 mesti singgah bilik sy... eheee
pastu masa praktikal sewa sama ngn ummi..
sewa bilik sorg tapi share 2 org tuk penjimatan...
eheee..

antara memories bersama kaklimah @ummi masseren ni adalah..

1. g pesta bunga.. seperti yg di ceritakan kat sini  

 mmg best..

2. dia merupakan tulang belakang sy masa penyediaan besday my bff.. dalam entry ini


3. g mkn sesama..





udang sotong goreng yg BESARRR punya!!~



4. pakaikan  sy inai.. eheee!~



ouh..ouh.. abai kan jemari siapa ntah 






5. makan kat mardi bersama2..~


 tataw la jari dia ngah kira ape ntah~



6. g beli pokok buah-buahan.. *tataw akng dia da tanam ke x*

sarat kot nk bawak pokok bagai.. dia beli mcm bajet bawak kete je.. hahha 

7. sopim n jalan2.. 



 8. beli n makan duyan.. 

 9. mkn pepetang kat tepi tasek.. ouh..ouh..sgt romantik keh.. next2 day dia beli cool blog pastu mcm mana ntah di pgg pastu jatuh n pecah..langsung xdapat minum.. adoi...~ :'(




itu la kenangan ngn ummi dan sebenarnya ade byk lagi yg xdapat di ungkapkan.. eccehhh~ 
kepada ummi..
aku mintak maaf byk2 segala salah n silap.. terkasar bahasa n sebagainya..
time kasih sudi jadi n berkawan ngn aku..
fren forever( ayat ni mcm dolu2 waktu sekolah kan)
thanks alot.. muaah.. xoxo kak limah...
keje molek2 keh.. jumpe lagi ...